Maartje Wolff is consultant, trainer en spreker op het gebied van werkgeluk en positieve organisatiecultuur. Ook is ze mede-oprichter van Happy Office, een bedrijf dat organisaties helpt bij het bouwen van een positieve organisatiecultuur.
Is de mogelijkheid tot promotie voor werknemers volgens haar belangrijk voor het gevoel van werkgeluk? ,,Daar zitten twee kanten aan. Mensen worden gelukkig van waardering en wanneer ze progressie en resultaat in hun werk en ontwikkeling zien. In die zin draagt promotie zeker bij tot meer werkgeluk. Maar als je promotie linkt aan status - altijd maar omhoog moeten en meer geld verdienen - en dat centraal staat in je organisatiecultuur, draagt dat niet per se bij aan meer werkgeluk. Het kan dan een te grote druk op je leggen. In een cultuur waarin promotie de norm is, kan het voelen als een verplichting. En dat draagt juist niet bij aan een groter gevoel van werkgeluk.''
Promotie als vorm van waardering
Promotie vergroot op het moment zelf meestal wel het gevoel van geluk. Het is vorm van waardering, maar dat gevoel duurt relatief kort, aldus Wolff. ,,De voordelen als meer salaris en betere arbeidsvoorwaarden wennen snel. Na twee, drie maanden zijn dat soort dingen weer gewoon en zou je in principe nog een keer promotie moeten maken om gelukkig te blijven. In die zin is het niet duurzaam. Als werkgever je waardering uiten door autonomie, uitdaging, ontwikkeling en ruimte te bieden, dat draagt wel op een langere termijn bij aan werkgeluk.''
Heeft Wolff nog tips voor werkgevers om personeel gelukkig te houden, met of zonder promotie? ,,Ga regelmatig met elkaar in gesprek en kijk hoe je samen aan de hand van hobby's, kwaliteiten en interesses nog meer vorm aan een baan kunt geven. Dat noemen we 'job crafting'.''
Praten is sowieso belangrijk volgens Wolff. ,,Werknemers willen soms weg omdat ze te weinig uitdaging ervaren, geen kansen of promotiemogelijkheden zien. Stel ze daarom elk kwartaal of elke maand enkele vragen. Vragen als: 'ben je nog gelukkig met je werk?' en 'wat kan ik doen om te zorgen dat je blijft?'. Op die manier voelen ook mensen die niet per se voor een promotie gaan, zich gewaardeerd.''
Meer werkgeluk? 11 zaken die je actief op de werkvloer kunt toepassen
Meer zelfvertrouwen en meer passie voor je werk tonen, dat zijn de klassieke antwoorden op de vraag wat je moet doen om kans te maken op promotie. Maar je kan echt nuttige stappen zetten. Zo kwam de site LearnVest bij 11 zaken die je actief op de werkvloer kunt toepassen, schrijft Business AM. Ze ondervroegen hiervoor werkgevers uit verschillende sectoren, zoals marketing, technologie en nieuwe media. We zetten hun antwoorden op een rij.
1. Zeg me dat ik verkeerd zit
,,Ik vind het geweldig als iemand mijn denkproces uitdaagt", zei één van de ondervraagde werkgevers.
Natuurlijk moet je niet gaan discussiëren om gelijk te krijgen, maar als je om een bepaalde reden niet akkoord gaat met een plan van je baas, dan kan je dat best meteen duidelijk aangeven.
Uiteindelijk is iedere fout de verantwoordelijkheid van je baas, dus maak grote problemen meteen duidelijk
2. Breng eerst het slechte nieuws
,,Kom me niet vertellen hoe geweldig je bent. Zeg me wat er verkeerd gaat en, nog belangrijker, wat je eraan doet om het op te lossen."
Uiteindelijk is iedere fout de verantwoordelijkheid van de werkgever, dus maak grote problemen meteen duidelijk. Houd het wel bij grote problemen, en ga niet meteen mailen wanneer de printer even hapert. Maar de werkgever moet op de hoogte zijn van dingen die echt fout gaan.
Zo laat je als werknemer je leidinggevende weten dat je een probleem hebt opgemerkt en eraan werkt. En het geeft je baas de tijd om zelf met een oplossing te komen, of op z'n minst een andere manier van werken voor te stellen. Vaak moet de leidinggevende immers zelf ook aan zijn of haar baas rapporteren.
3. Vermijd drama
,,Het kan me niet schelen dat de persoon naast je denkt dat Post-It-briefjes geel moeten zijn, niet blauw. Geef me drama en dan ben ik zeker dat je de volgende stap niet waard bent.''
Vooral op kantoren moet je met verschillende persoonlijkheden samenwerken in soms lastige omstandigheden. Tenzij er een echt probleem is, hou klachten over anderen best voor jezelf.
Zoals één van de ondervraagde werkgevers zegt: ,,Het is je taak om het leven van je baas gemakkelijker te maken, en niet om drama te creëren. Hou dat voor je vrienden, familie en dagboek." Roddelen valt ook in deze categorie, en kan de kansen op promotie aanzienlijk verkleinen.
Als je zucht naar een collega, dan zal die dat ook beginnen doen. Haal dus even diep adem
4. Glimlach
,,Je baas wil graag geloven dat je je werk echt graag doet, aangezien je ervoor betaald wordt, er meer tijd mee doorbrengt dan met je familie, en je meer probeert te helpen dan je zelf beseft. Het minste dat je kunt doen is eens glimlachen en doen alsof je ervan geniet."
Natuurlijk hoef je niet de hele tijd naar iedereen op de werkvloer te lachen, maar onthoud dat andere mensen zullen reageren als je laat blijken dat je een deadline moet halen of een hoge werkdruk hebt. Als je zucht naar een collega, dan zal die dat ook beginnen doen. Haal dus even diep adem, glimlach en toon de leidinggevende dat je de kans waardeert. En dat zal misschien ooit beloond worden met een promotie.
5. Maak aantekeningen
,,We haten het als we dingen moeten blijven herhalen. Geen enkele baas zou bepaalde richtlijnen meer dan één keer moeten herhalen. Als je niet begrijpt wat van je gevraagd wordt, vraag dan meteen om duidelijkheid en maak goede notities als je soms moeite hebt om dingen te onthouden."
We hebben allemaal wel eens knikkend in een vergadering gezeten, om dan aan onze computer plots te beseffen dat je vergeten bent wat er gezegd is. Maak indruk op je baas door altijd pen en papier bij de hand te hebben (of je laptop als dat toegelaten is), en schrijf alles op wat je zeker moet onthouden. Wanneer je dingen opschrijft, helpt dat ook om instructies te verwerken, en je zal misschien op interessante vragen komen.
6. Sla nooit een bedrijfsfeestje over
Je weet dat veel zakelijke afspraken worden gemaakt op de golfbaan. Dat geldt ook voor bedrijfsfeestjes. Het is de kans om met je collega's over dingen te praten en als je er niet bent, kan je belangrijk bedrijfsnieuws missen. Je brengt immers een groot deel van de dag met deze mensen door. En als er dan iemand promotie kan maken, wie kiezen ze dan? Niet die ene persoon waarvan niemand de naam kent, maar wel iemand die naar de bedrijfsfeestjes komt.
Je kan zelfvertrouwen uitstralen, maar voor je het weet verandert dit in arrogantie
7. Verwacht geen beloningen
,,Om promotie te maken, moet je het echt waard zijn. Loop niet rond met de gedachte dat je promotie verdient, want daarmee kom je nergens."
Je kan zelfvertrouwen uitstralen, maar voor je het weet verandert dat in arrogantie. Oké, je was misschien de beste van de klas en je hebt het vorige project heel goed afgehandeld, maar er is een dunne grens tussen je werk voor zich laten spreken en het met tape rond de computer van je baas hangen. Ben je bang dat je leidinggevende je harde werk niet ziet? Maak een afspraak om te praten over wat je bezig bent en vraag om feedback. En wees zeker niet ongerust dat je prestaties onopgemerkt blijven.
8. Klaag niet over jouw rol in het team
,,Het is vreselijk wanneer je zegt een teamplayer te zijn, maar klaagt wanneer je verantwoordelijkheden in een project krijgt."
Iedere baas wil dat zijn werknemers allemaal potentiële teamplayers zijn. Klagen over die rol is zinloos, want het wordt van je verwacht, en je gaat er geen goede indruk mee maken bij je leidinggevende. In plaats van promotie te geven, zal hij of zij misschien op zoek moeten gaan naar een vervanger.
Begin nooit over een probleem zonder dat je een mogelijke oplossing hebt
9. Vraag hoe je kunt helpen
,,Je zou me moeten vragen of er iets is wat je kunt om het bedrijf te doen groeien of een project te doen slagen, en niet wachten tot ik je zeg wat je moet doen."
Neem zelf altijd initiatief! Je moet je baas niet de hele tijd vragen om je te zeggen wat je moet doen, maar soms kan dat een hele goede indruk maken. En dan vergoten je kansen op promotie.
10. Bedenk een oplossing
,,Zeg niet dat je een probleem hebt, terwijl je eigenlijk gewoon klaagt, waardoor ik merk dat je een probleem hebt, zonder dat je met een idee komt om het op te lossen."
Komt zelf met nieuwe en succesvolle ideeën en neemt initiatief om iets beter te doen zonder dat je ernaar gevraagd wordt.
Eén van de ondervraagde werkgevers zei dat ze graag advies geeft, maar dat ze enkel mensen die zelf met oplossingen komen, promotie geeft. Begin dus nooit over een probleem zonder dat je een mogelijke oplossing hebt. En wanneer je er met je baas over praat, stel dan meteen voor wat jij als oplossing ziet.
11. Weet wat je taak is en pak die op
,,Als ik je iets twee keer gevraagd heb en het interesseert je niet wat je moet doen als deel van je werk, dan zie ik je niet als waardevol of slim."
Als je dan toch al notities maakt, schrijf dan ook ergens goed op wat van je verwacht wordt. En maak daar prioriteit van. Je moet weten welk deel van je taken cruciaal is en wat eventueel kan wachten.
Bron: Business AM
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week en het laatste nieuws over Studio BusinessWise. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!